Qigong

Qigong (kiin. 氣功) on ikiaikainen kokonaisvaltainen harjoitusmuoto. Sen juuret juontavat muodossa jos toisessakin jopa 3000 vuoden taakse. Klassisia koulukuntia on ollut tuhansia, mutta käytännössä ne voidaan jakaa viiteen pääryhmään:

  • buddhalainen qigong
  • taolainen qigong
  • kungfutselainen qigong
  • terveydellinen l. lääkinnällinen qigong
  • kamppailulajien qigong

Nykymuodoissaan qigong on perinteikäs ja monimuotoinen terveysharjoitus, joka sopii laajasti erilaisille harrastajille. Sen ytimessä on oppi qi’n eli ”tietoisen informaation” herättelemisestä, ylläpidosta ja vahvistamisesta kehollisen liikunnan, hengityksen ja mentaalisten harjoitusten avulla. Liikkeet ovat yleensä pehmeitä ja niiden tehokkuus nojaa ensisijaisesti sisäisiin periaatteisiin ja keholliseen läsnäoloon.

”Qigong on kehon sisäisen energian jalostamisen ja kasvattamisen taide ja tiede.”

– Ken Cohen

Voimme ymmärtää perinteistä qigongia paremmin tarkastelemalla sen kiinalaisia kirjoitusmerkkejä. eli Qi on käsitteenä valtavan laaja, mutta toisaalta sen merkitys vaihtelee käyttötilanteen mukaan. Se voi tarkoittaa mm. happea, ilmaa, sumua, energiaa, ilmapiiriä tai elämänvoimaa. Qigong-harjoituksen yhteydessä paras lähtökohtainen määritelmä qi’lle on kehossa vaikuttava tietoinen informaatio. eli Gong on puolestaan saavutus, aikaansaannos, tulos tai mikä tahansa taito, taide taikka kyky, jonka hallitseminen vaatii kärsivällisyyttä, harjoitusta ja aikaa. Niin qigong kuin vaikkapa kalligrafia ovat potentiaalisesti gong, mutta todelliseen gongiin päästään vain pitkällisen harjoituksen myötä. Tästä näkökulmasta lähtökohtainen määritelmä qigongille olisi siis kehon tietoisen informaation kanssa työskentelyn taito ja taide.”

Elonliekin tunneilla ohjataan shifu Michael Rinaldinin (Li Chang Dao) opettamaa taolaista qigongia. Siinä yksinkertaiset keholliset harjoitukset yhdistyvät taolaiseen maailmankuvaan. Tarkemmin qigongiin kannattaa tutustua käytännön kautta eli lämpimästi tervetuloa Elonliekin qigong-tunneille!

Viikkotunnit Kolilla

Koronapandemian vuoksi Elonliekki ei tällä hetkellä tarjoa qigong-viikkotunteja.

Yksityistunnit

Tarjoan myös yksityistunteja qigongissa. Tunneilla käydään läpi qigong-teoriaa, erilaisia harjoitteita ja henkilökohtaisen harjoituksen perusteita. Teemme alussa tilannekartoituksen, jonka pohjalta laadin sinulle henkilökohtaisen harjoitusohjelman ohjaamani qigong-systeemin pohjalta.


Lähtökohtaisesti qigong on kehon tietoisen informaation kanssa työskentelyn taito ja taide. Harjoituksen edetessä qigongin määritelmä muuttuu – sekä laajentuen että syventyen!


Ohjeita qigong-tunneille

Tunnille pukeudutaan puhtaisiin rentoihin vaatteisiin, jotka eivät rajoita liikkumista. Suosittelemme myös kevyiden, mieluusti tasapohjaisten jalkineiden käyttöä. Vaihtoehtoisesti voit ottaa mukaan joogamaton tms. alustan harjoitusta varten.

Juomapullo ei ole pakollinen mutta suositeltava. Qigong-harjoituksen jälkeen on hyvä juoda lämmintä vettä, sillä se estää qi’n patoutumisen ja tehostaa harjoituksen vaikutuksia.

Suositeltavaa on, ettet syö mitään raskasta tuntia ennen harjoitusta ja vältät runsasta nesteiden juomisia puoli tuntia ennen tunnin alkua. Täten harjoitus ei tunnu raskaalta tai epämiellyttävältä täydellä vatsalla, ja ruuansulatus on jo käynnistynyt luonnollisesti. Pidäthän kuitenkin huolen, ettet tule liian vähällä energialla tunnille.

Sairaana ei pidä harjoittaa qigongia. Mikäli olet ollut leikkauksessa viimeisen kolmen kuukauden aikana, mainitse siitä aina opettajalle. Myös millään tavalla liikkumiseen vaikuttavat vammat tai sairaudet tulee mainita opettajalle, jos tulet kyseisen opettajan tunnille ensimmäistä kertaa. Tällöin opettaja voi varmistaa turvallisen tekemisen tunnilla.


© Elonliekki 2021