Minusta

”Tuhannet klassikot ja kymmenet tuhannet metodit – lopulta kaikki oli kiinni sydämestä!” Nèiguānjīng


Kaarne Karjalainen

Liikuntataustani on monipuolinen. Olen harrastanut mm. juoksua, vaellusta, hiihtoa sekä polkupyöräilyä. Tällä hetkellä harrastan aktiivisesti kehonpainoharjoittelua, kahvakuulailua sekä liikkuvuusharjoittelua. Nämä lajit ovat kuitenkin oikeastaan lisäharjoittelua, sillä varsinaisina pääharrastuksinani ovat kiinalaiset sisäiset lajit: Qigong, Baguazhang & Xingyiquan.

Idän kehollisissa perinteissä minua kiehtoo niiden kokonaisvaltaisuus. Ihmisolento kaikkine kommervenkkeineen nähdään osana elävää maailmankaikkeutta eikä siitä erillisenä. Ihmisolennon vaivat ja kivut, samoin kuin huimaavimmat huippusuoritukset ja uljaimmat henkiset saavutukset, ymmärretään osaksi kaikkeuden kudosta. Tästä metafyysisyydestä huolimatta – sekä sen ansiosta – sekä shiatsu että qigong ovat myös erittäin käytännönläheisiä menetelmiä.

Qigong on se laji, joka lopullisesti sai minut kiinnostumaan kehollisuudesta. Ensikosketus lajiin tuli jo vuosia sitten eräällä kurssilla, mutta varsinainen innostus syttyi vasta myöhemmin. Olen kiinnostunut ensisijaisesti qigongin taolaisista muodoista ja taolaisen tradition syvemmistä muodoista. Qigong-harjoitukseni on jo verrattain lyhyessä ajassa muuttanut minua lukuisin tavoin ja kiitollisena jatkan tätä hyvin alkanutta matkaa!

Qigongin kautta kiinnostuin myös shiatsusta, sillä ohjaustyössäni sekä omassa harjoituksessani olen huomannut useimpien ihmiskehojen olevan tarpeettoman jäykkiä. Shiatsussa viehättää etenkin sen monimuotoisuus ja muuttuvaisuus. Se sallii monenlaisen työskentelyn ja ottaa hienosti huomioon ihmiskehojen moninaisuuden. Se on kehollista käsityötä ja samalla erittäin toimiva hoitomuoto. Shiatsu on siis pehmeä mutta tehokas, hellävarainen mutta tavattoman toimiva tapa avata itseään ja avartaa maailmaansa.

Itämaisten menetelmien harjoittamisen lisäksi laajennan parhaillaan osaamistani länsimaisen fysiologian ja anatomian suuntaan suorittamalla koulutetun hierojan ammattitutkintoa ISLO:lla. Keväällä 2022 suoritan myös liikkuvuusvalmentajakoulutuksen Exercisemasterin osaavien kouluttajien johdolla.

Yhdistämällä itämaisia ja länsimaisia kehonhuollollisia ja terapeuttisia menetelmiä palvelen asiakkaitani niin hieronnan, liikkuvuuden, qigongin kuin shiatsunkin avulla, asiakkaan kokonaisvaltaista hyvinvointia edistäen.

Keskeinen osaamiseni:

  • Koulutettu hieroja (hieronnan ammattitutkinto) (Itä-Suomen liikuntaopisto, 2022) (*kesken, valm. 12/22*)

Tutkintoni osa-alueet ovat tuki- ja liikuntaelin-ongelmaisen potilaan terveyden ja toimintakyvyn edistäminen, kansansairauksien ennaltaehkäiseminen sekä raajanivelten liikkuvuuden edistäminen.

  • Liikkuvuusvalmentaja (Exercisemaster, valm. 05/2022)

Liikkuvuusharjoittelun perusteet, liikkuvuuden testaaminen, liikkuvuuden kehittäminen ja liikkuvuusrajoitteiden poistaminen valmennuksen avulla.

  • Shiatsu-hieroja (Hyvinvointikeskus Rauha, 2020)

Shiatsun peruskoulutus: tekniikan perusteet, kehonkäsittelytaidot sekä kiinalaisen filosofian perusteet.

  • Qigong-ohjaaja (200h) (Qigong & Daoist Training Center, 2019-2020)

Qigong-ohjaajakoulutus: Qigong-harjoitukset ja teoria, kiinalaisen lääketieteen perusteita sekä taolaisen zuowang-meditaation perusteet. Koulutus vastaa amerikkalaisen National Qigong Associationin ensimmäistä tasoa (NQA Qigong Teacher Level 1).

Täydennyskoulutukset:

  • M-Circuit-ohjaajakoulutus (Exercisemaster, 2022)
  • Kiinalaisen lääketieteen teoriaopinnot (Xian Tian College, 03/2022 alkaen)
  • Qigong- ja Neigong-koulutus (Internal Arts Academy / Lotus Nei Gong, 03/2020 alkaen)

Muu koulutukseni:

  • Kamana Naturalist Training Program (Wilderness Awareness School, 2017-2019)
  • Erä-ja luonto-oppaan ammattitutkinto (Ammattiopisto Lappia, 2015-2016)
  • Filosofian maisteri, Yleinen historia (Itä-Suomen yliopisto, 2004-2011)

© Elonliekki 2021